Rebeccahoogers » Specials » Werken via uitzendbureau

Werken via uitzendbureau

Werken via uitzendbureau Flexibel werken: je zit het steeds vaker tegenwoordig. Werkgevers huren flexibele arbeidskrachten in via een uitzendbureau. Werken via een uitzendbureau heeft nadelen voor de flexwerker. Zo heeft hij weinig ontslagbescherming. De rechten en plichten van uitzendkrachten zijn vastgelegd in een CAO van de ABU of NBBU, afhankelijk van de organisatie waarbij het uitzendureau is aangesloten.

Werken via uitzendbureau

Randstad, TempoTeam, Start People, StudentenWerk... Het zijn slechts enkele voorbeelden van uitzendbureaus. Uitzendbureaus zijn niet alleen maar gericht op laag of middelbaar geschoold personeel, maar richten zich ook op hoger opgeleiden. Je kunt er terecht voor tijdelijk werk, maar soms wil het uitzendbureau de uitzendkracht voor langere tijd aan zich binden. Dat kan door middel van detacheren.

Verschil tussen uitzenden en detacheren

De rechten en plichten die je hebt als uitzendkracht, zijn afhankelijk van de fase waarin je je bevindt. Je leest er meer over in het bijbehorende artikel.

ABU CAO

Vrijwel alle "grote" uitzendorganisaties (Tempo Team, Randstad) zijn aangesloten bij de ABU. Voor de uitzendkrachten is de ABU CAO van toepassing. Er zijn drie fasen, fase A,B en C. In fase A heeft de uitzendkracht weinig rechten. In fase C is er sprake van een arbeidscontract voor onbepaalde tijd.

NBBU CAO

De tegenhanger van de ABU is de NBBU, de CAO van veel kleine uitzendorganisaties. Deze kent 4 fasen: fase 1,2, 3 en 4. De NBBU CAO biedt veel flexibiliteit, wat een groot voordeel is voor werkgevers.

Werken via uitzendbureau: nadelen

Een uitzendkracht krijgt soms beter betaald dan zijn collega's die wel een vaste werkgever hebben. De voordelen van uitzendwerk zijn echter vooral voor de werkgever en het uitzendbureau van toepassing. De flexwerkers zelf hebben weinig zekerheid. Het werk dat ze vandaag verrichten, kan morgen afgelopen zijn. Ook gelden er minder gunstige voorwaarden met betrekking tot loondoorbetaling, vakantie en verlof.

Fasensysteem ABU/ABU CAO

Als je als uitzendkracht komt te werken voor een uitzendbureau dat de ABU CAO hanteert, krijg je te maken met een fasesysteem. Je bouwt meer rechten op naarmate je langer voor het uitzendbureau werkt.…

Fasensysteem NBBU: fasen NBBU

Als je als uitzendkracht voor een uitzendorganisatie werkt die is aangesloten bij de NBBU, krijg je te maken met het fasensysteem van de NBBU. De NBBU kent vier verschillende fasen: fase 1, 2, 3 en 4.…
Gepubliceerd door Rebeccahoogers op 10-09-2011, laatst gewijzigd op 11-09-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.