Rebeccahoogers » Specials » Gezonde maaltijd

Gezonde maaltijd: ontbijt - lunch - avondeten

Gezonde maaltijd: ontbijt - lunch - avondeten Gezonde voeding is belangrijk om goed te functioneren. Dat geldt voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Het ontbij is de belangrijkste maaltijd. Een gezond ontbijt kan ook brood bestaan, maar ook Brinta, yoghurt met muesli of fruit behoren tot de mogelijkheden. Ook met betrekking tot de lunch kunt u variëren. Een gezonde avondmaaltijd bestaat voornamelijk uit groenten, daarnaast een zetmeelproduct (zoals aardappelen of pasta) en vlees.

Het belang van gezonde voeding

Voedsel is de brandstof die ons lichaam nodig heeft. De samenstelling van de producten die je eet, is daarbij van belang. Als je "verkeerde" suikers eet (bijvoorbeeld snacks) geeft dan een snelle energiekick, die echter van korte duur is. Verzadigde vetten in candybars kunnen bijdragen aan hart - en vaatziekten, terwijl onverzadigde vetzuren hier juist tegen beschermen.

Gezonde maaltijd

Gezond ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het ontbijt brengt de stofwisseling op gang en geeft nieuwe enerige. Als je aan de lijn doet, is het verleidelijk om het ontbijt over te slaan. Dit leidt er echter toe dat je extra trek krijgt in tussendoortjes later op de dag. Volkoren of meergranenbrood verdient de voorkeur, omdat daar meer vezels in zitten dan in bijvoorbeeld tarwebrood. Als je niet van brood houdt, kun je denken aan de volgende gezonde alternatieven:
  • Een mueslibol of krentenbol en een stuk fruit
  • Yoghurt met muesli
  • Een paar crackers, belegd met 30+ kaas
  • Roggebrood

Gezonde lunch

Besmeer je brood met een dun laagje halvarine. Gezonde, magere belegsoorten zijn 20+ of 30+ kaas, (halva)jam, kipfilet, kalkoenfilet, fricandeau, 20+ smeerkaas, rosbief of magere smeerkaas. Je kunt een broodmaaltijd afwisselen met een (zelfgemaakte) salade. Salade met stukjes kip of tonijn, zongedroogde tomaatjes, advocado, komkommer... Of een goed gevulde groentesoep.

Gezond diner

Groenten zijn de basis van de gezond diner. 200 gram groente is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Kies voor magere vleessoorten, zoals kipfilet en kalkoenfilet, en varieer met (vette) vis.
Gezond avondeten

Gezond avondeten

De belangstelling voor gezond eten neemt toe. Gezond en lekker eten gaan prima samen. Hoe kun je een gezond diner op tafel zetten? Tips voor het samenstellen van een gezond en gevarieerd avondeten.
Gezond ontbijten

Gezond ontbijten

Het ontbijt is het belangrijkste eetmoment van de dag. Het geeft energie en zet je stofwisseling in werking. Je bent in staat om te presteren en grijpt minder snel naar zoete of hartige snacks. Daarom…
Gezonde lunch (tips)

Gezonde lunch (tips)

De lunch is na het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. Een gezonde lunch geeft nieuwe energie en bevat langzame koolhydraten en een zuivelelement. Hoe bereid je een gezonde lunch?
Gepubliceerd door Rebeccahoogers op 24-02-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: YEES, Pixabay