Rebeccahoogers » Specials » Glutenvrije recepten
Rebeccahoogers: Informatie van A tot Z

Glutenvrije recepten: oliebollen - pepernoten - speculaas

Coeliakie is intolerantie voor gluten: een verzamelnaam voor eiwitten die voorkomen in alle granen, zoals gerst, rogge en tarwe. Coeliakie is niet te genezen. Er is maar één remedie, namelijk het levenslang volgen van een glutenvrij dieet. Dit vereist inventiviteit en creativiteit. In deze special: glutenvrije recepten voor pepernoten, speculaas en oliebollen. En glutenvrije tussendoortjes voor doordeweekse dagen.

Glutenvrije oliebollen bakken

Glutenvrije oliebollen bakt u met speciaal glutenvrij bakmeel. Qua smaak zijn ze nauwelijks van "echte" oliebollen te onderscheiden. Vergeet niet om het frituurvet te verversen. En bak eerst de glutenvrije oliebollen en eventueel daarna oliebollen die niet glutenvrij zijn, zodat u "besmettig" voorkomt.

Recept glutenvrije appelflappen

Ook glutenvrije appellflappen (bladerdeeg) of appelbeignets (deeg) kunt u zelf maken. Voor het bereiden van glutenvrije appeflappen (van bladerdeeg, driehoekig van vorrm) kunt u glutenvrij bladerdeeg gebruiken.

Glutenvrije tussendoortjes

Glutenvrije tussendoortjes kunt u in een speciaalzaak kopen, maar ze liggen ook steeds vaker in het schap van de supermarkt. Onder andere de supermarkten Plus en Albert Heijn hebben glutenvrije producten en tussendoortjes aan hun asoortiment toegevoegd, zoals pindarepen, energierepen, bitterkoekjes en glutenvrije cakejes. Het assortiment blijft echter beperkt. En het is een finke hap uit uw portemonnee. Voor vier brownies betaalt u al snel 2,50.

Gelukkig zijn gluten niet in alle tussendoortjes verwerkt. Veel soorten chocolade zijn glutenvrij, al staat dit niet expliciet op de verpakking vermeld. Qua tussendoortjes kunt u ook variëren met vla, yoghurt, ijs en fruit.

Glutenvrije tussendoortjes

Mensen met coeliakie, oftewel glutenintolerantie, zijn behoorlijk beperkt in het voedsel dat zij mogen nemen. In dit artikel volgt een overzicht van glutenvrije tussendoortjes.
Gepubliceerd door Rebeccahoogers op 29-12-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!