Rebeccahoogers » Specials » Financiele opvoeding
Rebeccahoogers: Informatie van A tot Z

Belgeld, kleedgeld, zakgeld: hoeveel?

Belgeld, kleedgeld, zakgeld: hoeveel? De financiële opvoeding van je kind is belangrijk, omdat steeds meer jongeren schulden hebben. Kinderen kunnen worden voorbereid op financiële zelfstandigheid doordat ouders kleedgeld, zakgeld of belgeld geven. Een kind leert dat het niet alles meteen kan uitgeven, maar dat het moet sparen voor een grote uitgave. Hoeveel zakgeld en kleedgeld moet u uw kind geven? En hoe zit het eigenlijk met belgeld?

Financiële opvoeding: schulden voorkomen

Jong geleerd, oud gedaan. Als een kind al op jonge leeftijd leert om met een budget om te gaan, is de kans dat hij zich in de schulden steekt op latere leeftijd, klein. Dat is de conclusie van het NIBUD na een onderzoek. Financiële opvoeding kan in de vorm van zakgeld of kleedgeld.

Zakgeld

Zakgeld: vanaf welke leeftijd?

Vanaf ongeveer zes jaar kunt u uw kind zakgeld geven. Een klein bedrag, zoals vijftig cent per week, volstaat daarbij. Het gaat erom dat uw kind leert dat geld "op" kan zijn en dat het niet alles kan kopen wat het wil hebben.

Zakgeld: hoeveel?

Hoeveel zakgeld u uw kind geeft, hangt af van de leeftijd. Hoe ouder, hoe meer zakgeld. Zeven euro per week wordt gezien als het maximum.

Kleedgeld

Kleedgeld: vanaf welke leeftijd?

U kunt kleedgeld geven als uw kind een jaar of twaalf, dertien is. Als ouder kunt u helpen door samen met uw kind een overzicht op te stellen van de kosten van kleding. U kunt het kleedgeld per week, per maand of per kwartaal uitbetalen.

Kleedgeld: hoeveel?

Moet het kind ook zijn eigen schoenen, ondergoed en sportkleding betalen? Dan is er een hoger bedrag nodig. 48 is het minimum dat gemiddeld aan kleding wordt uitgegeven.

Belgeld geven

Sommige ouders betalen mee aan de mobiele telefoon van hun kind. Ze betalen bijvoorbeeld maandelijks prepaidtegoed of (een gedeelte van) het abonnement. Ook belgeld draagt bij aan de financiële opvoeding.
Kostgeld vragen: hoeveel?

Kostgeld vragen: hoeveel?

Kostgeld is een vergoeding voor de gezamenlijke uitgaven in een huishouden. Het vragen van kostgeld lijkt misschien wat ouderwets of achterhaald, maar het is een goede voorbereiding op het zelfstandig…
Gepubliceerd door Rebeccahoogers op 20-11-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • NIBUD
Schrijf mee!