Rebeccahoogers » Specials » Aftrek studiekosten 2011
Rebeccahoogers: Informatie van A tot Z

Aftrek studiekosten 20112 - 2013

Aftrek studiekosten 20112 - 2013 De aftrek studiekosten 2012 - 2013. U mag de uitgaven voor studiekosten, zoalscollegegeld en boeken, aftrekken als persoonsgebonden aftrek van uw inkomstenbelasting. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo moet de opleiding of studie gericht zijn op uw (toekomstige) beroep. Ook moeten de kosten boven de zogenaamde "vergoedingsdrempel" uitkomen. Aftrekbare studiekosten zijn kosten voor studieboeken, lesgeld of collegegeld en afschrijvingen.

Aftrekbare studiekosten

De volgende studiekosten kunt u aftrekken van het belastbaar inkomen:
Lesgeld, collegegeld, instellingsgeld
Kosten voor studieboeken of vakliteratuur
Afschrijving van materialen of apparatuur, zoals een laptop. Als u de laptop ook privé gebruikt, mag u dat gedeelte niet aftrekken van het belastbaar inkomen. Ook moet u rekening houden met de restwaarde en levensduur.

Niet-aftrekbare studiekosten

De rente voor studieschulden: deze is aftrekbaar in box 3
  • Kosten voor levesonderhoud: kleding , huur etc
  • Reikosten
  • Verblijfskosten
  • Kosten voor studiereizen of excursies

Aftrek studiekosten & studiefinanciering

Als u studiefinanciering ontvangt, mag u de studiekosten niet aftrekken. Dat geldt voor de meeste voltijdstudenten. Voor hen vervalt het voordeel van aftrekbare studiekosten.

Maximum aftrek studiekosten

Het bedrag dat u maximaa mag atrekken aan studiekosten, is 15.000. Er zn echter uitzonderingen: situaties waarin u dit maximum mag verhogen. Raadpleeg de site van de Belastingdienst.

Aftrek studiekosten berekenen

De kosten die boven de drempel van 500 uitkomen, mag u aftrekken. U maakt dus eerst een optelsom van uw studiekosten. Vervolgens vermindert u dit bedrag met het drempelbedrag en eventuele vergoedingen die u van uw werkgever krijgt.
Aftrek studiekosten 2017 - 2018

Aftrek studiekosten 2017 - 2018

Als je in 2017 of in 2018 een opleiding of studie voor uw (toekomstige) beroep volgde mag je bepaalde uitgaven aftrekken van de belasting. In dit artikel: de aftrek studiekosten 2011. Welke studiekost…
Aftrekbare schulden box 3 (aftrekposten box 3)

Aftrekbare schulden box 3 (aftrekposten box 3)

In box 3 worden de inkomsten uit sparen en beleggen belast. U moet vermogensrendementsheffing betalen als uw vermogen meer is dan de vrijstelling van 20.661. Bij fiscaal partnerschap telt het dubbel…
Belastingteruggave scholieren en studenten 2011

Belastingteruggave scholieren en studenten 2011

Vaak wordt er teveel belasting ingehouden bij werk dat jongeren doen.Hoe werkt het terugvragen van belastinggeld? Met ingang van 1 januari 2011 bestaat het TJ biljet niet meer. Het is vervangen door e…
Belastingvrij bijverdienen (belastingvrij inkomen)

Belastingvrij bijverdienen (belastingvrij inkomen)

Een belastingvrij inkomen, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het mogelijk voor mensen die weinig verdienen, zoals studenten, om belastingvrij bij te verdienen. Hoeveel bedraagt het ink…
Gepubliceerd door Rebeccahoogers op 01-12-2011, laatst gewijzigd op 02-09-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!