Rebeccahoogers » Specials » Aftrek studiekosten 2011
Rebeccahoogers: Informatie van A tot Z

Aftrek studiekosten 20112 - 2013

Aftrek studiekosten 20112 - 2013 De aftrek studiekosten 2012 - 2013. U mag de uitgaven voor studiekosten, zoalscollegegeld en boeken, aftrekken als persoonsgebonden aftrek van uw inkomstenbelasting. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo moet de opleiding of studie gericht zijn op uw (toekomstige) beroep. Ook moeten de kosten boven de zogenaamde "vergoedingsdrempel" uitkomen. Aftrekbare studiekosten zijn kosten voor studieboeken, lesgeld of collegegeld en afschrijvingen.

Aftrekbare studiekosten

De volgende studiekosten kunt u aftrekken van het belastbaar inkomen:
Lesgeld, collegegeld, instellingsgeld
Kosten voor studieboeken of vakliteratuur
Afschrijving van materialen of apparatuur, zoals een laptop. Als u de laptop ook privé gebruikt, mag u dat gedeelte niet aftrekken van het belastbaar inkomen. Ook moet u rekening houden met de restwaarde en levensduur.

Niet-aftrekbare studiekosten

De rente voor studieschulden: deze is aftrekbaar in box 3
  • Kosten voor levesonderhoud: kleding , huur etc
  • Reikosten
  • Verblijfskosten
  • Kosten voor studiereizen of excursies

Aftrek studiekosten & studiefinanciering

Als u studiefinanciering ontvangt, mag u de studiekosten niet aftrekken. Dat geldt voor de meeste voltijdstudenten. Voor hen vervalt het voordeel van aftrekbare studiekosten.

Maximum aftrek studiekosten

Het bedrag dat u maximaa mag atrekken aan studiekosten, is 15.000. Er zn echter uitzonderingen: situaties waarin u dit maximum mag verhogen. Raadpleeg de site van de Belastingdienst.

Aftrek studiekosten berekenen

De kosten die boven de drempel van 500 uitkomen, mag u aftrekken. U maakt dus eerst een optelsom van uw studiekosten. Vervolgens vermindert u dit bedrag met het drempelbedrag en eventuele vergoedingen die u van uw werkgever krijgt.
Belastingvrij bijverdienen (belastingvrij inkomen)

Belastingvrij bijverdienen (belastingvrij inkomen)

Een belastingvrij inkomen, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het mogelijk voor mensen die weinig verdienen, zoals studenten, om belastingvrij bij te verdienen. Hoeveel bedraagt het ink…
Gepubliceerd door Rebeccahoogers op 01-12-2011, laatst gewijzigd op 02-09-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!